3 februar, 2021

Sådan lavede jeg mit nye open source tastatur

Sådan lavede jeg mit nye open source tastatur

Jeg er endelig blevet færdig med mit nye tastatur. Modellen hedder Discipline og er særlig af især to grunde:

  • Filerne til printpladen er open source (til personlig brug).
  • Alle komponenterne er through hole, hvilket vil sige at man kan lodde dem selv.

Begge de ting synes jeg var super fascinerende, da jeg først hørte om Discipline boardet, så jeg bestilte et fra den canadiske opfinder Det kostede kun 70$ + fragt - super god pris synes jeg, selvom det er uden switches og keycaps.

☝Tjek videoen️ her, hvis du vil se lidt mere om tastebrættet, eller være med i lodtrækningen om en macro pad.

The waiting game

Som det nærmest er tradition med alt der har med mekaniske tastaturer at gøre, måtte jeg vente en rum tid - omkring 5 måneder - før jeg fik boardet. Det skyldes at mange ting i tastatur-verdenen køres som et group buy, hvor pengene samles ind før varen produceres.

Min plan for tastaturet

Tiden der går fra jeg får et board til jeg synes der er færdigt, er ofte lige så lang som ventetiden fra bestilling til modtagelse. Sådan var det også her.

Den udgave jeg bestilte består af glasfiberplader, som er lagt ovenpå hinanden: Nederst er bunden, ovenpå den kommer printpladen som komponenterne loddes på og øverst er den plade som kontakterne mases ned i.

Det er svært at se på billedet, men nederst på boardet kan du lige skimte de tre lag.

Det er billigt at lave boards på denne måde og man kan bestille det hele samme sted (en virksomhed der laver printplader...).

Manden bag Discipline-boardet har dog også lavet tegninger til en case boardet. Dem kan man hente ned og skære sin egen case på en lasercutter (og jeg har tidligere investeret i netop sådan en, sammen med en ven).

Sådan moddede jeg boardet

Men intet er jo enkelt og jeg kunne ikke bare skære acrylpladerne af fordi...

  1. Den plade der holder kontakterne skal være 1.5mm tyk og acrylplader så tynde knækker for nemt.
  2. Den samme plade findes kun i ANSI-layout og jeg sværger til ISO (det europæiske).

Uger og måneder skulle gå, hvor jeg langsomt gjorde fremskridt med at få skåret acryl prototyper (lasercutteren står hos min ven) og lave designet til pladen om (i Inkscape, som er gratis, men virkelig svært at bruge synes jeg).

Alternativet til en for tynd acrylplade er en plade i polykarbonat, som er super stærkt og fleksibelt, hvilket giver en behagelig "tastefølelse". Men det kan ikke skæres på en lasercutter.

Der gik derfor også noget tid før jeg fandt ud af hvordan jeg kunne få lavet den, men det hele lykkedes til sidst.

Her er kontakterne kommet på plads i den modificerede plate

Endelig skal der nogle ændringer til, før printpladen passer godt i casen: Chippen øverst til højre sidder i en holder, som der ikke er plads til for låget i casen. Og så var der en anden komponent, som også var for tæt på, så den fjernede jeg også.

Boardet i sin endelige form

I dag kunne jeg så endelig samle boardet i sin endelige form og heldigvis virker alt efter hensigten.

Jeg var ret nervøs for mit design af polykarbonatpladen, men det hele passede i første forsøg 🍀.

Oplevelsen af at bruge boardet er jeg stadig ved at skyde mig ind på. Førstehåndsindtrykket er rigtig godt, i forhold til den fleks boardet har når jeg taster, lyden er jeg mere end tilfreds med og jeg er vild med det visuelle udtryk.

Jeg er stadig usikker på om nogle af tasterne har mislyde fra tid til anden, men det tager jeg hen ad vejen, hvis det viser sig at der er noget der irriterer mig.

Alt i alt er jeg super glad for resultatet og selvfølgelig også for at være nået i mål med et projekt som har været mere end fire måneder undervejs ⏳. Forskellen på en laserskåret acrylcase og en af massivt aluminium er selvfølgelig ret stor, men jeg synes bestemt her er god værdi for pengene og jeg ville ikke være ked af at skulle bruge det til daglig.

Minimum en erfaring rigere

I processen med at designe min egen udgave af casen dyppede jeg som nævnt tæerne i Inkscape. Ikke en fed oplevelse at bruge, men fedt at have prøvet det og så endda med succes.

Boardets USB-C port er også det mindste jeg har loddet endnu og det var første gang jeg bruge flux på en meningsfuld måde, under lodning.

Nu synes jeg, at jeg er mere eller mindre klar til at få lavet nogle cases som kan sælges, når den tastatur-webshop en ven og jeg barsler med, kommer op at køre. Det kræver dog at vi kan få tilladelse til at lave ISO-versioner af printpladen, så der er lidt benarbejde endnu.