4 februar, 2021

Bloggen under trappen

Jeg havde en drøm om at hoste mine hjemmesider derhjemme, så jeg byggede en mærkelig server.

Bloggen under trappen

Jeg kan rigtig godt lide tanken om at hoste mine hjemmesider derhjemme. Ikke fordi det er smartere eller hurtigere end at have et webhotel eller en VPS, men fordi jeg kan lide tanken om at have det hele i huset og være "selvforsynende".

Og så synes jeg jo at den slags er hyggeligt at nørde med og jeg lærer som regel noget nyt undervejs.

Derfor har jeg nu en Raspbery Pi med en påspændt harddisk hængende under min trappe i køkkenet. Pt. hoster den bloggen du læser nu, men jeg har mange planer for, hvad den også skal gøre.

I indlægget her kan du læse om min rejse med hjemmeserveren indtil nu, samt hvad jeg planlægger.

Jeg har lavet denne video om det fysiske design (bob-bob)

Raspberry Pi hjemmeserver ønskeliste

  • Hoste en Ghost blog 👈 done
  • Agere Pi-hole for husstanden
  • Styre web automation med n8n
  • Agere filmserver for mit AppleTV i stuen

Væk med rodet bag skrivebordet

Her lå podcast serveren i flere måneder 🤢

Jeg fik sat en server til podcast op i forbindelse med et afsnit af Kortsluttet. Den virkede, men lå og rodede bag skrivebordet på kontoret og det passer dårligt med min ambition om at være lidt mere tjekket i 2021.

Derfor lavede jeg løsningen med at få den monteret i en kasse, som kunne hænges op under trappen.

Den løsning synes jeg faktisk godt jeg kan være bekendt, selv om det stadig er tydeligt at det er en omgang gør-det-selv 🔧.

Først skal Pi'en bages...

For ikke så længe siden blev det muligt at boote Raspberry Pi fra en USB-harddisk i stedet for SD kort. Det skulle give lidt bedre hastigheder og være mere holdbart i længden.

Og så synes jeg det var spændende at prøve. Det krævede nogle forsøg, men til sidst fandt jeg en metode jeg synes er til at have med at gøre.

Jeg brugte denne guide for at få sat Pi'en op til at boote fra USB i stedet for SD. Jeg kører en version uden desktop, så jeg flashede bare mit valgte OS på en HDD, i stedet for at få igennem den lidt komplekse proces med at klone.

En af de fejl der irriterede mig rigtig meget var, at boot på USB3 ikke virker. Fejlen er beskrevet her og det er noget jeg må se på senere.

Jeg har også opsat sikkerhed ved at følge denne guide.

...Siden skal den smages

Med de mange indledende øvelser på plads, kunne jeg nu installere min blog, som kører på ghost.

Hvorfor Ghost? Fordi jeg har fulgt projektet siden de tidlige stadier og gerne ville prøve det igen. Jeg kan hverken anbefale det eller for alvor sammenligne det med andre CMSer.

Men det kører nu og jeg synes temaet fungerer rigtig fint.

For at få det hele sat op fulgte jeg denne guide og det var der overraskende få problemer med (jeg måtte installere nginx to gange, men ellers kørte det fejlfrit).

Lærdom til dessert

Jeg havde en plan om at sætte Ghost op med et Docker-billede, for at blive bedre til at bruge Docker, men da jeg fandt guiden ovenfor ændrede jeg mening - de var masser af andre ting jeg var usikker på 😅.

Til gengæld lærte/genlærte jeg at få sat Ghost op og få en Raspberry Pi til at boote fra USB.

I den kommende tid vil jeg forsøge at få sat n8n, eller anden software til web automation op. Og så skal der nørdes med Pi-hole og film/filserver deling i herhjemme.

Og så skal jeg have aktiveret SSL-certifikat på bloggen her - så forvent noget nedetid, når jeg uden tvivl crasher det hele i processen.