13 juli, 2023

Browsernørderi med surprise ending

Browsernørderi med surprise ending
Billeder af Gerd Altmann fra Pixabay

Igen skal det handle om nørdede løsninger på meget specifikke problemer. Dagens problem opstod da jeg fik udleveret en arbejdscomputer med Slack. Alle links jeg klikker i Slack bliver åbnet i min standardbrowser, som er Chrome, fordi vi på arbejdet bruger Google Workspace.

Langt de fleste gange er det rigtig fint, men ofte klikker jeg på YouTube-links og hvis de åbnes i Chrome tvinges jeg til at se reklamerne, som jeg betaler for at slippe af med, med min private konto.

Den meget specifikke udfordring var derfor: Hvordan åbner jeg altid YouTube links fra Slack i Firefox, men alle andre links i Chrome?

Finicky to the rescue

Efter lidt googlen rundt fandt jeg Finicky, som jeg mente kunne løse problemet. Det er en slags meta-browser, som sender bestemte links eller domæner videre til bestemte browsere.

Jeg havde dog problemer med syntaksen, så i første omgang lykkedes det mig kun at få alle eller ingen Slack links til at åbne i Firefox. Resultatet af det ville være, at alle vores interne links også ville åbne i Firefox og så ville jeg være lige vidt, bare med omvendt fortegn.

Men efter en spørgsmål/svar-seance på Finickys Github lykkedes det endelig og den nedenstående konfiguration sørger altså for at åbne alle YouTube-links i Firefox, mens alle andre åbnes i Chrome 🎉

// Generated by Finicky Kickstart 
// Save as ~/.finicky.js

module.exports = {
 defaultBrowser: "Google Chrome",   
 handlers: [
  {
   // Open youtube link clicked in Slack in Firefox
   match: ({ opener, url }) =>
    opener.bundleId === "com.tinyspeck.slackmacgap" && url.host.includes("youtube.com") || url.host.includes("youtu.be"),
   browser: "Firefox"
  }
 ]
}

Tag det et skridt videre

Meeeeeen, det hænder jo også at jeg søger mig frem til en YouTube-video på Chrome, som jeg klikker på. Og det kunne jo være rart hvis den også åbnede i Firefox - så jeg måtte lige søge igen.

Og selvfølgelig findes der en Chrome-extension, Open in Firefox, der gør netop det. Den kræver godt nok endnu et stykke software, native-client, for at kunne fungere ordentligt.

Nu er problemet løst og jeg behøver aldrig mere se en YouTube preroll-reklame.

D'oh!

Og mens jeg sidder og skriver indlægget her opdager jeg: Man kan bare skifte sin profil på YouTube og på den måde være logget ind som BÅDE Arbejds-Esben og PrivatEsben på samme tid. Så al den research og fikumdik har været til ingen verdens nytte.

Oh well, jeg lærte da om et fedt tool - som i øvrigt ikke længere er maintained 🙈