3 februar, 2023

6 taster med 6, 10, 20 eller 100 funktioner

6 taster med 6, 10, 20 eller 100 funktioner

For noget tid siden skrev jeg et indlæg om en macropad jeg har fået fingrene i (jeg har nogle stykker, faktisk). Det er et minitastatur med plads til seks taster, seks rotary encoders eller en blanding af de to. Det giver nogle ret sjove muligheder, men jeg må indrømme at jeg mest bruger dimsen for at lære om QMK - den firmware der både driver macro paden og mine hjemmebyggede tastaturer.

Jeg har også lavet en video, hvor jeg endda ruller mig ud på engelsk, hvor jeg fortæller om projektet.

Tryk for X, dobbelttryk for Y, hold for Z

En af de funktioner jeg har lært denne gang hedder tap dance. Det handler som navnet antyder om at stepdanse - trykke flere gange i træk - på tasten. Når man gør det, kan man få en tast til at gøre en masse forskellige ting, fx. skrive forskellige bogstaver eller opføre sig som forskellige medietaster.

Jeg bruger tap dance til at skifte mellem 'lag' på macropaden: når jeg trykker på tasten øverst til venstre, skiftes der mellem lag 0 og 1. Det svarer til at holde shift-tasten inde på et tastatur, så tasterne får en sekundær funktion. Holdes tasten nede aktiveres lag 2, som giver endnu en række andre funktioner. Hvis man ville gå stepdans-amok kunne man blive ved med at tilføje nye funktioner ved dobbelttryk, tredobbelt tryk osv.

Stillet op i et grid, ser mit keymap således ud.

Lag 0

tryk skifter ml lag 0 og 1, hold aktiverer 2 copy drej er venstre CTRL+musehjul op/ned, , klik gør intet
enter paste delete

Lag 1

tryk skifter ml lag 0 og 1, hold aktiverer 2 pil op drej er volumen op/ned, klik gør intet
pil venstre pil ned pil højre

Lag 2

når tasten slippes aktiveres lag 0 LED styrke op drej skifter mellem LED-animationer, klik sætter chippen i bootloader mode
gør intet LED styrke ned LED tænd/sluk

Roterende dimser giver ekstra lir

Funktionerne i tasterne er som nævnt ikke anderledes end det jeg gør på mine almindelige tastaturer, men muligheden for at bruge en rotary encoder på den lille macro pad, giver lidt ekstra. I mit tilfælde bruges den til at justere lyd, zoome ind/ud i Fusion360 og endelig til at skifte imellem de forskellige LED-animationer der er bygget ind i QMK.

Igen er det ikke noget skelsættende som sådan, men alligevel meget fedt og det er min plan at undersøge hvor effektivt det kan være til video- eller lydredigering.

Hvis du vil læse mere om QMK og/eller tap dance, kan det gøres her: