14 januar, 2023

Endelig er min Sega super

Langt om længe er jeg i mål med mit Dreamcast-projekt 🥅

Endelig er min Sega super

Jeg har ønsket mig en Sega Dreamcast siden jeg først hørte om, vel i starten af 00erne engang. Dengang stod den, for mig i hvert fald, som et symbol på fremtidens spillekonsol, med en avanceret controller med egen skærm, modem og et futuristisk design - selv om den kom i beige.

Og så var der selvfølgelig spillene, med arkadeconversions af slås-, racer- og skydespil, samt titler som Jet Set Radio, Rez og japanske RPGs. For mig er det arkadespillene der trækker mest 🕹️

Dreamcasten skulle dog ikke blive min før for tre-fire år siden, da jeg fik en i fødselsdagsgave af min ven Amila. Derefter gik der lidt tid hvor den lå i skuffen, før jeg begyndte at modificere den, så den blev helt som jeg ville.

Og tidligere på ugen blev jeg endelig helt færdig*.

Mine mange modifikationer

Den var altså stock da jeg fik den, men jeg har lavet disse ændringer:

  • Regionsskift til NTSC, så den nu kører 60hz i stedet for 50hz. Giver et meget roligere billede på crt 😌
  • Overclock der minimerer lag i nogle spil. Jeg er usikker på hvor stor en forskel dette gør, men jeg gjorde det nu hvor jeg alligevel var i gang.
  • Recap af strømforsyning. Nogle udskifter strømforsyningen, fx. med en PicoPSU, men jeg valgte at udskifte kondensatorer, hvilket vist er nogenlunde lige så fint. Jeg udskiftede også blæseren der larmer usandsynligt meget med en mere stille af slagsen.
  • GDEMU klon er isat i stedet for GDROM-drevet. Det gør at jeg kan køre spil fra SD kort i stedet for cd, så det er nemt at spille homebrew og backup-spil. Det er en rigtig vild modifikation, men desværre er prisen på GDEMU steget rigtig meget, fordi prisen på FPGA-chips er skudt i vejret.
  • Købte RGB-kabler, så jeg kan få billede i RGB-kvalitet over enten SCART eller VGA på mine gamle skærme. De medfølgende er composite, hvilket selvfølgelig fungerer, men kun det bedste er jo godt nok til mig.
  • LED og batteri m.m. er skiftet i konsollen. Batteriet bliver dårligt, så maskinen hele tiden glemmer tid og dato. Jeg moddede til et udskifteligt og genopladeligt batteri og skiftede ved samme lejlighed kondensatorer, sikring og farve på LED, så den nu er hvid.
Ud med det gamle og ind med det nye: Batteri, LED og resetable sikring

Blærerøv til retroaftner

Dreamcasten er i dag som regel med når vi holder retroaftner og jeg elsker hvordan billedet ser ud på både TV og computer CRT-skærme.

Det er svært at se på et foto, men billedet ser fantastisk ud på denne gamle Commodore-skærm

Jeg bruger den stadig primært til arkadespil og har købt to controller adapters (fra Brook), så det er muligt at spille mod hinanden

En sidste modifikation man kan lave er at installere HDMI i stedet for det analoge output. Det er heldigvis ikke relevant for mig, da jeg jo har rigeligt med CRT-skærme at spille på - men hvis jeg skulle ville jeg få fat i en DCDigital HW2! der kan opskalere et rent digitalt signal til 1440p 🤩

Det skal jeg som nævnt ikke, men jeg har en ekstra Dreamcast liggende i skuffen som jeg samlede billigt op på FB Marketplace. Og en mere på vej, såh...

*Man er aldrig helt færdig, vel?